WordPress
Wat is Word­press nou eigenlijk?
Bjorn Peters, van bjornpeters.com
1 juli 2016
Leestijd: 3 minuten
WordPress is een Content Management System (CMS) dat gebruikt kan worden om eenvoudig een website of webshop mee op te bouwen en te onderhouden. Voorheen was dit enkel een CMS bedoelt om een simpele weblog mee te maken, maar al snel is WordPress uitgegroeid tot een volwassen platform voor meerdere gebruiksdoeleinden. Hieronder lees je in vogelvlucht wat WordPress is en hoe jij het kan gebruiken voor jouw eigen website of webshop.
Door gebruik te maken van WordPress kun je gemakkelijk en intuïtief een website bouwen zonder verstand te hebben van technische termen en programmeertalen. Veel grote bedrijven zoals de BBC, Sony en Reuters maken ook gebruik van WordPress en dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat het open-source is. Dat betekent dat het door verschillende ontwikkelaars is gemaakt en door iedereen naar eigen wens aangepast mag worden. Hierdoor wordt het regelmatig ge-update met nieuwe en vooral handige functionaliteiten.
De website van BBC America
Gemaakt met WordPress

De werking van WordPress

Laten we toch even wat dieper in WordPress duiken: Het CMS van WordPress maakt de vertaling van jouw toevoegingen naar de programmeertaal HTML en PHP. Het systeem schrijft dus als het ware jouw instellingen naar een programmeertaal die een internetbrowser zoals Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox kan lezen. Zo hoef je zelf geen verstand te hebben van HTML en PHP, maar kun je toch snel een website (laten) bouwen. Dit scheelt je een hoop tijd en geld.

WordPress vertaalt automatisch naar programmeer­taal
CSS code

Is WordPress uniek?

Is WordPress dan de enige die dit kan? Natuurlijk niet! Er is een wildgroei aan dit soort gratis systemen die het voor jou makkelijk willen maken. De één net wat beter doordacht dan de ander. WordPress is en blijft hoe dan ook het meest gebruikte CMS en is dus ook het meest aantrekkelijk voor ontwikkelaars om hier tijd en energie in te stoppen. WordPress is uit te breiden met thema’s en plugins die de functionaliteit van je website vergroten. Logischerwijs zijn er dus ook meer thema’s en plugins beschikbaar voor WordPress dan voor een ander CMS.

“Door gebruik te maken van WordPress kun je gemakkelijk en intuïtief een website bouwen zonder verstand te hebben van technische termen en programmeertalen.”

WordPress is gratis?

WordPress is gratis voor iedereen te gebruiken en dit zal altijd zo blijven. Het CMS op zichzelf is open-source, maar dit betekent niet dat thema’s en plugins die je wil gebruiken altijd gratis zullen zijn. Standaard komt WordPress met gratis thema’s en zijn er veel plugins die door fanatiekelingen ontwikkelt zijn. Ben je op zoek naar iets specifieks zoals een thema met uitgebreide mogelijkheden, betaal je al snel een paar tientjes aan een ontwikkelaar voor zijn bewezen diensten. Over het algemeen kun je een basiswebsite prima maken zonder daarvoor geld te hoeven betalen.

WordPress Dashboard
Makkelijk en overzichtelijk

Aan de slag met WordPress

Ben je benieuwd wat jij kunt doen met WordPress? Via wordpress.com kun je gratis een WordPress-website aanmaken. Je kunt dan de basisfunctionaliteiten ontdekken. Wil je meer controle over het CMS? Dan kun je WordPress laten hosten door een hostingpartij. Zij plaatsen dan een kopie van WordPress op een van hun servers waarna je aan de slag kunt. Ook bij bjornpeters.com kun je een WordPress website laten hosten. Hier lees je meer over door hieronder op de knop te drukken.