Een paar seconden teveel en potentiële bezoekers klikken je website al weer weg. Niets zo vervelend als investeren in advertentieruimte of alle moeite die je moet doen om mensen naar jouw website te halen. Lees hier wat jij er aan kan doen om jouw WordPress site op snelheid te houden!

WordPress is een prachtig en multifunctioneel systeem. Het staat helaas wel bekend als iets dat na verloop van tijd langzamer wordt. Zoals eerder gezegd erg vervelend voor nieuwe bezoekers, maar ook de bezoekers die herhaaldelijk je website bezoeken zullen afhaken. Hieronder laat ik zien hoe je binnen een paar minuten de snelheid van je website kunt verbeteren.

Waarom een snelle website belangrijk is

Op het moment dat een bezoeker jouw website heeft aangeklikt heb je een paar seconden de tijd om zijn aandacht en nieuwsgierigheid te wekken.

Hier komen de feiten: Op het moment dat jouw website 2 seconden trager is dan de gemiddelde laadtijd verlies je ongeveer 4,3% clicks naar je website. Dat betekent dus dat 4,3% van de mensen die op de link naar jouw website klikken al afhaken. De kans dat deze bezoekers daarna terug zullen keren is erg klein. Bijna 3,8% is minder tevreden na een laadtijd van meer dan 2 seconden.

Dit betekent dus dat de meeste bezoekers al afhaken voordat ze überhaupt je website hebben gezien! Zelfs Google weegt tegenwoordig de laadtijd van een website zwaar mee in de zoekmachinelijst. Ook dit levert natuurlijk uiteindelijk minder bezoekers op.

Hier moeten we dan ook iets mee. Wat kunnen we doen om de laadtijd van een WordPress website te verkorten?

1. Het kiezen van een goede webhoster

Besparen op webhosting is misschien wel het meest slechte wat je kunt doen. Voor een paar euro per maand is je WordPress website meteen in de lucht. Handig voor je hobby-website, maar op het moment dat je een webshop hebt of sowieso een website met veel bezoekers, schiet je jezelf in ’t been.

Goedkope webhosters plaatsen vaak veel websites op één server waardoor geheugen en processorkracht met veel te veel gebruikers gedeeld moet worden. Een echt no-go voor je bedrijfje of vereniging.

Indien je graag gratis(!) advies wil over goede webhosting stuur me dan een berichtje. Wellicht kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen.

2. Kies een ‘licht’ thema

Met licht bedoel ik niet heldere kleuren, maar simpel. Mijn website maakt bijvoorbeeld gebruik van het standaard thema ‘Twenty Fiftheen’ van WordPress zelf. Het is flexibel, heeft geen uitgebreid uiterlijk en is daarom snel.

Kijk dan ook uit met gratis thema’s, deze zijn vaak gemaakt door vrijwilligers en hebben dus ook niet veel tijd besteed aan zaken zoals de optimalisatie van het thema.

3. Maak gebruik van caching

Caching levert altijd snelheidswinst op. Met caching worden pagina’s en berichten opgeslagen als vaste bestanden. Bestanden die veruit kleiner zijn en dus sneller kunnen worden verzonden naar de bezoekers op jouw website. Na een bepaalde tijd vervalt de cache en wordt er weer een nieuwe opgebouwd zodat nieuwe content op je website zal worden meegenomen.

De plugin die ik altijd gebruik is WP Super Cache. Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd vink je alle functies aan waar (recommended) achterstaat en je bent direct klaar.

Het eerste plaatje laat de snelheid van bjornpeters.com zien zonder caching en het tweede plaatje de snelheid mét caching. Weliswaar is dit ‘maar’ een verschil van 400 milliseconden, maar bij een website met veel afbeeldingen en een uitgebreider thema is het verschil wel degelijk te merken.

Website snelheid zonder caching

Website snelheid mét caching

4. Bestandsgrootte afbeeldingen verkleinen

Met een plugin genaamd WP Smush worden afbeeldingen na het uploaden automatisch verkleind zonder dat de kwaliteit minder wordt. Je hoeft dus niet zelf een afbeelding eerst te verkleinen voordat je deze naar je website upload. Installeer de plugin, activeer ‘m en je bent klaar om te gaan.

5. Optimalizeer je WordPress-database

Gelukkig is hier ook weer aan handige plugin voor gemaakt genaamd WP-optimize. Deze plugin controleert of er overbodige spamreacties, berichten revisies en andere rommel dat is achtergebleven dat onnodig ruimte in beslag neemt binnen je WordPress-database.

6. Leg de focus op je homepage

Bezoekers komen vaak als eerste binnen op je hoofdpagina. Als deze snel geladen is dan ben je al voor meer dan de helft binnen. Je kunt de grootte van jouw homepage verkorten door:

  • 4 tot 7 posts per keer op je homepagina te laten zien
  • Een ‘Lees-meer-tag’ toe te voegen zodat niet het hele bericht verschijnt
  • Widgets met betrekking tot het delen van artikelen uit te schakelen
  • Het plaatsen van afbeeldingen en video’s zo veel mogelijk te vermijden

7. Maak gebruik van LazyLoad

Een artikel als deze is erg lang, dat betekent ook dat er meerdere afbeeldingen ingeladen (kunnen) worden. Het kan voorkomen dat een lezer van je artikel of pagina deze niet helemaal afgaat omdat informatie misschien al in de eerste alinea gevonden is. De plugin Simple LazyLoad download de afbeelding pas naar de bezoeker als deze in de buurt komt. Hierdoor is je artikel/pagina sneller geladen en worden onnodige afbeeldingen niet gedownload naar de bezoeker.

8. Voorkom ‘hotlinking’

Alle afbeeldingen en video’s die je op je website publiceert kosten bandbreedte aan jouw kant. Indien je media hebt die andere mensen willen delen dan kunnen zij dit ‘hotlinken’ via jouw website. Dat betekent dat de media vanaf jouw website opgevraagd wordt voor een website van iemand anders. Onnodig!

Open het .htaccess-bestand in bij je WordPress-installatie en voeg het volgende toe:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?jouwwebsitehier.nl [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Tot slot

In deze post heb je gelezen welke tips en trucs je kunt toepassen om je WordPress website te verbeteren en de snelheid te verhogen. Indien je veel nieuwe potentiële klanten en/of lezers binnen wil blijven halen zal je altijd kritisch moeten kijken naar het verbeteren van de infrastructuur om je website heen en de ontwikkelingen in het internet.