WordPress

Leestijd toevoegen aan WordPress berichten

Bjorn Peters, van bjornpeters.com

3 juli 2016

Leestijd: 3 minuten

Het is tegenwoordig helemaal hot om een leestijd mee te geven aan de berichten die je publiceert. Het is gewoon echt super handig om je bezoekers een indicatie te geven over de lengte van je bericht. In dit artikel leg ik uit waarom dit een must-have voor je website is.

Misschien heb je het dus wel op meerdere websites (zoals deze) gezien. De leestijd, ook wel Expected Reading Time (ERT) genoemd. Braian Cray beweert dat het naast een stukje informatie geven ook nog iets oplevert voor jou als website-eigenaar. Gemiddeld 13,7% van zijn bezoekers verblijft langer op de website nadat hij een leestijd aan zijn berichten had toegevoegd.

Gemiddelde leessnelheid

Het eerste wat ik mijzelf afvroeg: Hoe wordt zoiets berekent? De één leest immers sneller dan de ander en andersom. Mensen die er verstand van hebben zeggen dat een lezer gemiddeld 250 woorden per minuut leest. Helemaal accuraat is het dus nooit. Heb je veel afbeeldingen in je bericht, ga dan uit van 200 woorden per minuut, dan zit je altijd safe.

Er zit iets achter

Het primaire doel is om bezoekers op de hoogte brengen van de leestijd voordat ze een post lezen. Wellicht heeft een bezoeker van je website nog slechts een paar minuten voordat hij moet overstappen op ’t station. Naast het praktische, zit er ook nog iets psychologisch achter. Indien je hier meer over wil weten, kun je dit terug vinden in het artikel van Braian Cray.

‘Reading Time’ installeren

WordPress zou WordPress niet zijn als er allang een plugin is ontwikkelt om de leestijd van je bericht automatisch te berekenen en deze door middel van een shortcode in te voegen. Met Reading Time van Konstantinos Kouratoras heb je het binnen een paar minuten geflikt. Je kunt de plugin eenvoudig installeren:

  1. Log in op het WordPress Dashboard van jouw site
  2. Navigeer in het linker zijpaneel naar Plugins en kies voor Nieuw Plugin
  3. Typ in het zoekveld rechts Reading Time
  4. Druk op de knop Nu installeren bij de plugin van Konstantinos Kouratoras
  5. Activeer de plugin na het installeren direct

Kijk in de afbeelding hieronder welke plugin je precies moet hebben.

Nieuwe plugin installeren

Reading Time

De plugin gebruiken

Plugin geactiveerd? Goed bezig! Vanaf dit moment kun je in iedere post of pagina door middel van een shortcode [est_time] automatisch de leestijd laten berekenen. Hoe de plugin deze berekening maakt, kun je aanpassen bij de instellingen van de plugin. Deze vind je in het WordPress Dashboard onder Instellingen -> Reading Time.

Reading Time instellingen

Vanuit WordPress Dashboard

Conclusie

Met de plugin Reading Time van Konstantinos Kouratoras kun je heel gemakkelijk de leestijd van een bericht of pagina laten berekenen. Shortcode invullen op juiste plek en je bent klaar. Maar heb je dit wel echt nodig? Plak al je tekst in een Word-bestand, kijk naar het aantal woorden en deel dit door 200 of 250.. Nou ja, het maakt ook niet uit, als je maar een leestijd in je bericht hebt, toch?