De titel is een beetje vreemd maar ik zou niet weten hoe ik het anders had moeten opschrijven. WordPress stuurt soms automatisch e-mails naar jou en andere gebruikers binnen het systeem op het moment dat de gebruiker een reactie achterlaat of een wachtwoord reset aanvraagt. Vaak is dit [email protected]. Dit is slordig en moet anders. WordPress zelf heeft niet de functionaliteit om dit mailadres te veranderen. Daarom installeren we een plugin.

Wat heb je nodig

Voordat we kunnen beginnen heb je vier dingen nodig:

 • Een werkende WordPress website
 • Toegang tot het WordPress Dashboard met een beheerder-account
 • Toegang tot je hosting account voor het aanmaken van een e-mailadres
 • Gegevens van je hostingprovider voor het versturen van e-mail (SMTP-gegevens)

Je hostingprovider heeft vaak uitgebreide informatie op haar eigen website over e-mailgegevens. Het is dan ook raadzaam om je hostingprovider te benaderen voor extra informatie.

1. Maak een e-mailadres aan

Om straks te kunnen mailen met een ander mailadres is het noodzakelijk om een e-mailadres aan te maken binnen jouw eigen hostingaccount. Zelf gebruik ik DirectAdmin voor mijn e-mailadressen en dit gebruik ik dan ook als voorbeeld. Indien je een ander controlpanel gebruikt zijn de stappen vergelijkbaar.

 1. Log in via DirectAdmin en kies voor de domeinnaam waar je een e-mailadres voor wil aanmaken
 2. Ga onder E-mail Management naar E-mail Accounts.
 3. Kies boven het e-mailoverzicht voor Create mail account. Als voorbeeld kies ik voor het adres [email protected] en genereer ik een random wachtwoord. Je kunt hier dus zelf een ander e-mailadres kiezen.
 4. Druk op Create en noteer de logingegevens van het e-mailaccount
 5. Ga opzoek naar de SMTP-gegevens die bij het e-mailadres horen. De SMTP-server is verantwoordelijk voor het verzenden van e-mail vanaf jouw e-mailadres.

Wil het niet lukken met het vinden van de SMTP-gegevens van jouw domein? Stuur mij een berichtje en ik help je met het vinden van de juiste gegevens. Je kunt natuurlijk ook informatie opvragen bij je eigen webhoster.

2. Download de plugin

Log in op het WordPress Dashboard van jouw WordPress website. Klik vervolgens op Plugins en kies voor Nieuwe plugin. Typ in het zoekveld aan de rechterkant WP-Mail-SMTP.

Kies voor de plugin WP-Mail-SMTP van Callum MacDonald. Nadat de plugin is gedownload en is toegevoegd aan de pluginlijst, activeer je de plugin.

Ter referentie: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-mail-smtp/

3. De plugin instellen

Nu is het tijd om de plugin te laten samenwerken met het e-mailadres dat we bij stap 1 hebben aangemaakt. De logingegevens van het e-mailadres en de SMTP-gegevens zijn hier dus relevant.

Advanced Email Options

 1. Ga naar je WordPress Dashboard en kies in het menu Instellingen voor Email
 2. Voer bij From Email het e-mailadres in dat je bij stap 1 hebt aangemaakt. Voor mij is dit [email protected]
 3. In hetzelfde kopje bij From Name kun je een naam verzinnen. Ik kies hier voor bjornpeters.com e-mail
 4. Controleer bij Mailer of Send all WordPress emails via SMTP. is aangevinkt!

SMTP Options

 1. Kies bij SMTP Host het SMTP-serveradres. Bij mij is dit smtp.bjornpeters.com. Je eigen gegevens zijn mogelijk vergelijkbaar!
 2. De SMTP Port is de poort van het SMTP-serveradres. Ik vul hier 465 in. Kies ook hier weer voor de poort die jouw webhoster gebruikt.
 3. Aangezien mijn mailserver gebruik maakt van encryptie, vink ik Use SSL Encryption. aan. Het kan voorkomen dat je eigen mailserver geen gebruik maakt van encryptie. In dit geval kies je voor No Encryption.
 4. In de vakken Username en Password vul je de inloggegevens in van het e-mailadres dat je hebt aangemaakt.
 5. Kies vervolgens voor Wijzigingen opslaan

Een test e-mail versturen

Je kunt onderaan de instellingenpagina van de plugin je eigen e-mailadres invoeren om te testen of je nieuwe WordPress e-mailadres goed is ingesteld. Indien je een foutmelding krijgt, volg bovenstaande stappen opnieuw. Je kunt ook reactie onder dit artikel achterlaten als je hulp nodig hebt.

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu het e-mailadres verandert waar WordPress mee mailt. Met de WP-Mail-SMTP plugin van Callum MacDonald kun je op een makkelijke manier het e-mailadres veranderen waarmee WordPress belangrijke e-mails verstuurd aan jezelf en je bezoekers. Hierdoor communiceer je op een professionele manier met je gebruikers. Het is daarom zeker de moeite waard!

Heb je vragen, kom je er niet uit of wil je jouw mening geven over de plugin? Dan kun je hieronder een reactie achterlaten.