Wat is hosting?

Wat is hosting?

Hosting is eigenlijk het huren van een stukje online opslag, rekenkracht en geheugen van een webserver. Een webserver is niet meer dan een computer speciaal ingericht voor websites die vaak aangeboden worden door een webhoster zoals About the Page.

De webhoster zorgt ervoor dat je website blijft werken en dat je e-mail blijft ontvangen. Dit gebeurt door het uitvoeren van updates en het constant monitoren van de webserver. Zo blijft je website veilig & snel in de onlinewereld.

Een webserver is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Windows of Mac. Vaak is het besturingssysteem Linux, daarnaast is er geen grafische weergave beschikbaar met een bureaublad en icoontjes. Alles gebeurt via de Command Line waarbij enkel het toetsenbord gebruikt kan worden en er geen muis beschikbaar is. Voor klanten is er een visuele online omgeving beschikbaar waar alles rondom de website beheert kan worden.

Heb ik hosting nodig?

Wanneer je een website hebt, of wil mailen via je eigen domeinnaam, komt hosting al snel om de hoek kijken. Door alle webbestanden van je website op de webserver te plaatsen wordt de website bereikbaar voor iedereen op het internet. Ook e-mail heeft een plekje nodig op de webserver, omdat deze wel verstuurd en bewaart moeten kunnen worden. Twijfel je of je hosting nodig hebt? Neem dan contact op per mail of pak de telefoon!

Soorten hosting

Shared hosting
Shared hosting is het meest voorkomende soort hosting. Dit noemen we ook wel webhosting. Hierbij huur je samen met andere klanten een stukje ruimte op de webserver. Alhoewel je de webserver moet delen, scheelt dit wel in de maandelijkse kosten. Maak je overigens geen zorgen, shared hosting omgevingen van About the Page zijn altijd zo ingericht, dat iedere klant zijn eigen rekenkracht, geheugen en opslag krijgt. Andere klanten kunnen niet bij jouw gegevens en de prestaties van je website worden niet beïnvloed door anderen.

Reseller hosting
Dit is een vorm van hosting waarbij je een webserver (VPS) huurt bij een groot bedrijf. Deze verkoop je dan weer in kleinere stukjes aan anderen. Dit scheelt kosten voor het aanschaffen van een eigen webserver.

VPS hosting
Ook wel Virtual Private Server genoemd. Dit is een eigen virtuele server waarin je zelf in controle bent over het besturingssysteem en software die erop geïnstalleerd staat. Ook ben je daarmee in staat om meerdere websites, e-maildomeinen en andere online diensten op te activeren.

Welke hosting heb ik nodig?

Dit hangt af van de grootte van de website en hoeveel bezoekers er maandelijks op de website komen. Voor startende websites en middelklein bedrijven is shared hosting een goede optie. Hoe meer bezoekers er (tegelijkertijd) op de website komen, des te meer rekenkracht en geheugen er nodig is om de website snel te houden. Afhankelijk van het aantal bezoekers per minuut kan er later overwogen worden om een eigen Virtual Private Server af te nemen.