MSN Messenger, de huidige generatie brugklassers heeft dit populaire chatprogramma niet eens meegemaakt(!). In 2012 kondigde Microsoft aan Windows Live Messenger stop te zetten en te integreren met Skype. Zonde, maar het chatprogramma was toen eigenlijk al overleden. Het hoogtepunt van MSN was in 2004, toen stuurden dagelijks zo’n vier miljoen Nederlanders berichten naar elkaar.

Wat is je MSN?

msn-messenger-13

Het vragen naar iemand zijn MSN-adres was zo gebeurd, in tegenstelling tot het vragen van iemands mobiele nummer had niemand hier schijnbaar moeite mee. MSN Messenger werd nooit echt gebruikt ter vervanging van het bellen of smsen, het was meer een manier om in de avond ook nog met je vrienden over koetjes en kalfjes te praten. Vele (basis)schoolrelaties begonnen, of eindigden via het chatprogramma. Het was een aparte ‘tweede wereld’ waar men soms ongegeneerd dingen over elkaar durfde te zeggen.

Het nadeel

Voor iedereen met een inbel- of internetverbinding was het al mogelijk om toe te treden op MSN. Veel jongeren kwamen makkelijker met elkaar in contact. Het nadeel hiervan is dat men steeds gemakkelijker en vaker met elkaar kon communiceren. De sociale controle door leraren en ouders werd hierdoor minder. Dit maakte het dan ook makkelijker om bijvoorbeeld ongewenste afbeeldingen rond te sturen, of klasgenoten te pesten via de computer. MSN heeft dan ook zeker bijgedragen aan het huidige cyberpesten, iets wat vandaag de dag nog steeds lastig is in te dammen.

De klassiekers

Voor de mensen die MSN vaak hebben gebruikt zijn dit vast geen onbekende voorbeelden, sommige worden nog iedere dag gebruikt via Whatsapp of op Facebook. De klassiekers:

  • MSN als roddelcircuit: Wie heeft wie gezoend en wie heeft die foto van dat ene zoenende koppel op het schoolplein?
  • De standaard gesprekken: ‘Hee alls gd?’ – ‘Ja goed mj?’ – ‘Ja ook goed.’
  • Alle gekke smileys/tekens zoals: ‘XD’ – ‘;p’ – ‘:3’ en ‘<3’
  • Een bericht in je naam zetten en steeds offline en online gaan om aandacht te krijgen
  • De zin die je zei als je elkaar gedag groette: ‘Zie ik je straks nog op MSN?’

Mis jij MSN?

Soms heb ik nog wel eens heimwee naar de tijd dat je via MSN snel met elkaar kon chatten en gekke dingen kon doen. Met de opkomst van mobiel internet, Whatsapp en Facebook is het allemaal veranderd. Altijd online is de nieuwe term, terwijl je vroeger gewoon online was, of offline was. Ik denk dat MSN zeker iets heeft toegevoegd aan de manier waarop we nu met elkaar kunnen communiceren. Helaas waren bedrijven zoals Whatsapp net even een tikkeltje beter in het omgaan met de technologische veranderingen omtrent mobiel internet en smartphones.

Wat mis jij aan MSN? Deel het hieronder in de reacties!